10 Kasım 2008 Pazartesi

29 Yaşını Geçen İçin, Öğrenci Affı Askerliği Ertelemeyecek

Yükseköğrenim gören öğrencilerin askerliğini erteleyecebileceği yaş sınırı 1111 sayılı Askerlik Kanunununda yer almaktadır. 5806 sayılı öğrenci affı getiren kanun yürürlüğe girerken getirilen en önemli eleştiri "askerlik tehiri" yapmamasaydı. İşte Milli Savunma Bakanlığının yaptığı açıklama bu bağlamda bir yenilik getirmemektedir. Askerlik tecil işlemleri en çok 29 yaşına kadar yapılabilmektedir.

MEVZUAT HÜKÜMLERİ

Askerlik kanununda da belirtildiği gibi -… ertesi seneye terki en çok 29 yaşını bitirinciye kadar uzar. Bu yaşa kadar tahsillerini bitirmemiş olanlar, … ertesi seneye bırakılmayıp asker edilirler.- yükseköğretimde okuyan öğrencilerin askerlik tecil işlemleri en çok 29 yaşına kadar yapılır. 29 yaş sınırını aşan öğrenciler öğrencilikleri devam etse bile askerlik tecil işlemlerinden yararlanamazlar.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI

7 Kasım 2008 tarihi itibariyle Milli Savunma Bakanlığı bir açıklama yayımlamıştır. Bu açıklama öğrenci affı kanununda askerliğe ilişkin olarak yer alan çerçevenin dışına çıkmayan bir açıklamadır. Bazı basın organlarında "Öğrenci affından yararlanacaklar askerliklerini erteleyebilecek" şeklindeki açıklamalar, 29 yalından büyük olanlar için geçerlidir.

Aşağıda MSB'nin açıklaması yer almaktadır.

5806 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

1. Yükseköğretim Kurumlarından ilişikleri kesilen yükümlülerin yeniden öğrencilik haklarını kazanmalarına imkan sağlamak üzere 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa 5806 Kanunla eklenen Geçici 56'nci madde, 28 Ekim 2008 tarihli, 27038 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2. 5806 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere yükseköğretim kurumlarına başvuruda bulunduğunu belgeleyerek askerlik durum belgesi talep edenlerden;

a. Kasım 2008 er celbinde ve 02 Ocak 2009 tarihinde sevke tabi yükümlüler ile 1111 Sayılı Askerlik Kanunun 86'ncı maddesine tabi yoklama kaçakları (son yoklamalarının yapılmasını müteakip) ve bakayalara Şubat 2009 celbine kadar,

b. Şubat 2009 er celbine kadar kayıt yaptırarak, yükseköğretim kurumlarından aldıkları "NOTLAR" hanesinde gerekli açıklamalar yazılı usulüne uygun öğrenci durum belgesini kayıtlı bulundukları askerlik şubesi başkanlıklarına getirenlerin veya öğrenci durum belgesi posta ile askerlik şubesi başkanlıklarına ulaşanların askerlikleri öğrenim/sınav hakkını kullanacakları süre kadar geri bırakılacaktır

3. Yoklama kaçağı ve bakaya olarak arananlardan 5806 Sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvurduğunu belgeleyenlerin, işlemlerini tamamlayabilmeleri için yükseköğretim kurumlarından aldıkları "NOTLAR" hanesinde gerekli açıklamalar yazılı usulüne uygun öğrenci durum belgesi ile ikametine yakın askerlik şubesi başkanlıklarına müracaat etmeleri gerekmektedir.

4. Öğrenim/sınav haklarını kullandıktan sonra öğrenciliğe intibakı yapılanların askerlikleri, okulun azamî öğrenim süresi ve 29 yaşını geçmemek üzere (açıköğretim programlarında aynı sınıfta iki yıl üst üste kalmamak şartıyla) Askerlik Kanununun 35/C maddesi gereğince ertelenecektir.

5. Kanun hükümlerinden yararlandıkları için kanunda belirtilen süre kadar askere sevkleri tehir edilenlerden, 29 yaşından büyük olanlarla, bu süre sonunda 29 yaşını tamamlamış olanların öğrenciliğe intibakları yapılmış olsa dahi öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertesi yıla terk edilmeyecektir.

6. Kanunda belirtilen öğrenim/sınav haklarını kullandıktan sonra askerlikleri ertelenemeyecek olan 29 yaşından büyük yükümlülerin, kayıtlarının dondurularak terhislerinden sonra öğrenimine devam etme hakları bulunmaktadır. Bu konudaki müracaatlarını ilgili üniversite rektörlüklerine yapmaları gerekmektedir.

7. Kanundan yararlanmak üzere ilişiklerinin kesildiği üniversitelere müracaat eden ve müracaatları kabul edilen yükümlülerin askere sevklerinin ertelenmesi konusunda işlemlerinin sağlıklı olarak yürütülebilmesi için askerlik şubelerine başvurarak yukarıda belirtilen esaslar dahilinde işlemlerini tamamlatmaları gerekmektedir.

YEDEK SUBAY ADAYLARI İÇİN;

1. 5806 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 28 Ekim 2008 tarihinden itibaren söz konusu Kanundan yararlanmak üzere iki ay içerisinde yükseköğretim kurumlarına başvuran yükümlülerin, kurumlarından alacakları belgeler ile askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde, askere sevkleri askerlik şubelerince 28 Şubat 2009 tarihine kadar tehir edilecektir.

2. Gözaltında, tutuklu veya hükümlü olup da, 5806 Kanundan yararlanmak üzere bu hallerinin sona ermesini takip eden iki ay içerisinde yükseköğretim kurumlarına başvuran yükümlülerin, kurumlarından alacakları belgeler ile askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde askere sevkleri, sevke tabi oldukları celp döneminden bir sonraki celp dönemine kadar tehir edilecektir.

3. Yukarıda 1'inci ve 2'inci maddelerdeki esaslar dâhilinde, 5806 sayılı Kanundan yararlanmak üzere kurumlarına başvuran ve başvuruları kabul edilen yükümlülerin, ilgili kurumlarının teklifi üzerine;
a. Devam şartını yerine getirmedikleri dersler için bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam hakkı ve üç sınav hakkı verilenlerin,
b. Devam şartını yerine getirip başarısız olanlara, başarısız oldukları dersler için üç sınav hakkı, istemeleri halinde bu dersleri değiştirerek bir eğitim-öğretim yılı, dönemlik dersler için bir dönem devam etme hakkı verilenlerin,
c) Yeterlik için üç sınav hakkı verilenlerin,
ç) Sanatta yeterlik veya tıpta uzmanlık alanlarında başarısız olanlara, başarısız oldukları derslerden laboratuvar ve uygulamalı derslere devam ve eksik rotasyonlarını tamamlamaları şartıyla üç sınav hakkı verilenlerin askere sevkleri, teklif tarihinden itibaren bir yıl süre tehir edilecektir.

4.Yukarıda 1'nci ve 2'nci maddelerdeki esaslar dâhilinde 5806 sayılı Kanundan yararlanmak üzere kurumlarına başvuran ve başvuruları kabul edilen yükümlülerden, yüksek lisans öğrencileri için bir, doktora öğrencileri için üç yıl tez hazırlama süresi tanınanların, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35/E maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek üzere yüksek lisans eğitimleri için bir yıl, doktora eğitimleri için üç yıl süre ile, askere sevkleri teklif tarihinden itibaren tehir edilecektir.

6. 5806 sayılı Kanundan yararlanarak askere sevki Kanunda belirtilen süreler kadar tehir edilenlerden esas öğrenimlerine (öğrenciliklerine) intibakları yapılanlar hakkında, 1111 sayılı Askerlik Kanunun 35/E maddesine göre işlem yapılacaktır.

BASIN AÇIKLAMASI

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununa 5806 Sayılı Kanunla eklenen Geçici 56'nci madde, 28 Ekim 2008 tarihli, 27038 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

2. Geçici 56'ncı madde hükümlerinden yararlanarak ilişiklerinin kesildiği okullara başvuruları kabul edilen ve öğrenim / sınav hakkı tanınan yükümlülerin askerlikleri, bu haklarını kullanacakları süre kadar ertelenecektir.

3. Bu süre sonunda, Yükseköğretim Kurumlarınca öğrenciliğe intibakları yapılan 1980 ve daha genç doğumlu yükümlülerin askerlikleri işlemleri, 1111 Sayılı Askerlik Kanunun 35/C maddesi gereğince 29 yaş sonunu geçmemek üzere ertelenecektir.

4. 29 yaşından büyük olanlarla, bu süre sonunda 29 yaşını tamamlamış olanların öğrenciliğe intibakları yapılmış olsa dahi öğrencilikleri nedeniyle askerlikleri ertelenmeyecektir.

5. Geçici 56'ncı madde hükümlerinden yararlanarak, ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvuran yükümlülerden, yoklama kaçağı veya bakaya olarak arananların işlemlerini tamamlatmaları için yükseköğretim kurumlarından aldıkları belgelerle birlikte, ikametlerine yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat etmeleri gerekmektedir.

6. Lisansüstü eğitim yapan öğrencilerden, 07 Haziran 1995 tarihinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar her ne şekilde olursa olsun ilişiği kesilenler ve 1980 sonrasında bu içerikte çıkarılan Kanunlardan yararlanmamış olanların, 28 Ekim 2008 tarihinden itibaren iki ay içinde ilişikleri kesildiği kurumlarına müracaat eden ve müracaatları kabul edilerek öğrenim/ sınav hakkı tanınan yükümlülerin askerlikleri, ilgili üniversitelerinin teklifi üzerine bir yıl süre ile tehir edilecektir.

7. Tez aşamasında ilişiği kesilen yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden, ilişikleri kesilen üniversitelerine iki ay içinde müracaat eden ve müracaatları kabul edilenler hakkında ilgili üniversitelerinin teklifi üzerine, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 35/E maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde 35 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek şartıyla yüksek lisans öğrenimi için bir, doktora öğrenimi için üç yıl tez hazırlama süresince askere sevkleri tehir edilecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.


KPSS Tercih İşlemlerinde Yanlış Yapma Hakkınız Yok

KPSS Tercih İşlemlerinde Yanlış Yapma Hakkınız Yok..
Hatırlanacağı üzere, 2008 yılının başında KPSS yönetmeliğinde önemli bir değişiklik yapılmıştı. Yüzlerce yüksek puan alan aday, ÖSYM'nin yürüttüğü KPSS tercih işlemlerinde, niteliklerini taşımadığı kadroları tercih ederek sistemi bozdukları için "iki kez atanamama" kuralı değiştirilmişti. Buna göre aday, atansın veya atanmasın ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde yerleşirse, sonraki KPSS tercih işlemlerine katılamayacak. Bu nedenle hiçbir adayın "Ben yanlış tercih yaptım" deme hakkı bulunmamaktadır.

ÖSYM TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN KPSS TERCİH İŞLEMLERİ

Hem lisans hem de önlisans/ortaöğretim mezunları için KPSS sonuçları açıklandı. Çok kısa bir süre içinde boş kadro ve pozisyonların yer aldığı KPSS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlanacaktır. Çok önemli olduğu için, bir hususu daha bugünden hatırlatmak istiyoruz.

9 Ocak 2008 tarihinde, KPSS yönetmeliğinde yapılan değişilikliğin 2008 KPSS sınavından sonraki yerleştirmelerde uygulanabileceği kararlaştırılmıştı.

NEDİR BU DEĞİŞİKLİK?

Önce iki teknik terimi açıklamak gerekmektedir.

Yerleştirme işlemi nedir? Boş kadroların yer aldığı KPSS tercih kılavuzu ÖSYM tarafından yayımlanmaktadır. Adaylar, ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden 15 tercihte bulunmaktadır. ÖSYM, bilgisayar ortamında, tercih ve puan üstünlüğüne göre adayları kadro ve pozisyonlara yerleştirmektedir. Bu işlem bir "yerleştirme" işlemidir.

Atama işlemi nedir? ÖSYM'nin yerleştirmesi kişinin o kadroya kesin olarak atanacağı anlamına gelmemektedir. Aday yerleştiği kuruma başvurmakta ve kurumda oluşturulan bir komisyon vasıtası ile adayın tercih kılavuzunda ilan edilen nitelikleri taşıyıp taşımadığına bakılmaktadır. Nitelikleri taşıyan adayların ataması yapılmakta, taşımayanların ise yapılmamaktadır. Kurumca yapılan işleme "atama" işlemi denmektedir.

Daha önce adaylar nitelikleri taşımadıkları kadro ve pozisyonları tercih ediyor ancak ataması yapılmadığı için yeniden tercih ve dolaysıyla yerleştirme işlemlerine katılabiliyordu. Artık bu yol kapatılmıştır. Aday, atansın veya atanmasın ÖSYM tarafından bir kez yerleştirilmiş ise 2008 KPSS3, KPSSP93 veya KPSSP94 puanlarını ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde kullanamayacaktır.

ÖRNEK 1: Aday düz lise mezunu olsun. Bilgisayar sertifikası aranan bir memur kadrosunu tercih etsin. Eğer aday atama sırasında kuruma gittiğinde bilgisayar sertifikasını ibraz edemezse "ilan edilen niteliği" taşımadığı için ataması yapılmayacaktır. Bu halde bu aday yanlış veya kasıtlı tercihi nedeniyle sisteme geri dönemeyecek ve 2010 yılının Temmuz ayına kadar ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır.

ÖRNEK 2: Aday önlisans mezunu bir tekniker olsun. Askerlik şartı aranan bir kadroyu tercih etsin. ÖSYM kişilerin askerliğini yapıp yapmadığını bilmediği için tercih ve puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapacaktır. Aday eğer yerleşirse, kuruma gittiğinde askerliğini yaptığı gösterir belgeyi ibraz etmelidir. Eğer ibraz edemezse ataması yapılmayacaktır. Bu adayda örnek 1'de yer alan lise mezunu gibi bir daha 2010 yılının Temmuz ayına kadar ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır.

ÖRNEK 3: Aday lisans İktisat mezunu olsun. Bu aday İktisat-Maliye mezunu olma şartını arayan bir kadroyu tercih etsin. ÖSYM son yerleştirmeye kadar bölüm kontrolü yapmaktaydı. Ancak son yerleştirmede bundan vazgeçti. Buna göre ÖSYM sadece puan ve tercih üstünlüğüne göre yerleştirecektir. Bu aday, istenen bölüm mezunu olmamasına rağmen, puanı yüksek olduğundan yerleşirse ve ilan edilen niteliği taşımadığı için kurum tarafından ataması yapılmayacak, bu halde sisteme geri dönemeyecektir. Bu şu demektir: Bu aday bir daha 2010 yılının Temmuz ayına kadar ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme işlemlerine katılamayacaktır.

SİSTEMİN AÇIKLARI NE YAZIKKİ HALA VAR

Yukarıda yer verilen kısıtlama sadece ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde (memur kadroları ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar) söz konusudur. Bu nedenle, yerleşen aday ÖSYM'nin sonraki yerleştirme işlemlerine katılamayacak ama örneğin;

1- işçi kadrolarına

2- 4/B'li kadrolara

3- KPSS-A kadrolarına

4- Öğretmenlik kadrolarına

5- Mahalli idareler tarafından yayımlanan zabıta memuru ve itfaiyeci kadrolarına

6- Adalet Bakanlığınca yayımlanan tüm ilanlara

7- Askeri kurumlarca yayımlanacak tüm ilanlara,

başvurabilecektir.

İki Kez Yerleşememe kuralı sadece ve sadece ÖSYM tarafından yürütülen KPSS tercih işlemlerinde (memur kadroları ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar) uygulanacaktır.

ÖSS'ye Yeni Düzenleme

Testlerin kapsamı ve puanları yeniden belirlendi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ortaöğretimde eğitim süresinin 4 yıla çıkarılması ve haftalık ders çizelgesinin değiştirilmesi üzerine ÖSS'deki testlerin kapsam ve puanlarını yeniden belirledi.

ÖSYM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkçe testindeki “Türkçe'yi kullanma gücü ile ilgili sorular” ile Matematik testindeki “Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücüyle ilgili sorular” 100 puan üzerinden payı hala 100 olarak kaldı.

Sosyal-1 testinin “Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular” bölümünde de değişiklik yapılmadı. Bu kapsamdaki sorularda Tarih yüzde 43, Coğrafya yüzde 34, Felsefe yüzde 23 oranında kaldı. Fen-1 testindeki “Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular”ın Fizik sorularının payı yüzde 43'den yüzde 33.3'e düşürülürken Kimya sorularının payı yüzde 30'dan yüzde 33.3'e, biyoloji sorularının payı ise yüzde 27'den yüzde 33.3'e çıkarıldı.

TÜRK EDEBİYATI DİL VE ANLATIM YÜZDE 67'YE ÇIKTI

Edebiyat-Sosyal testinin Türk Edebiyatı-Dil ve Anlatım sorularının oranı yüzde 57'den yüzde 67'ye, Coğrafya sorularının oranı yüzde 27'den yüzde 33'e yükseltilirken Psikoloji soruları ise Sosyal-20 tesitine kaydırıldı. Sosyal-2 testinin Tarih oranı yüzde 43'den yüzde 44'e çıkarken Coğrafya sorularının oranı yüzde 23'den yüzde 17'ye, Sosyoloji soruları yüzde 17'den 13'e, Mantık soruları yüzde 17'den yüzde 13'e indi. Psikoloji sorularına ise yüzde 13 olarak belirlendi.

Matematik-2 testinde Matematik sorularının oranı yüzde 70'den yüzde 60'a indi, Geometri sorularının yüzde 30'luk oranı aynı kaldı. Yeni eklenen Analitik Geometri sorularına ise yüzde 10 yer verildi. Fen-2 testindeki Fizik sorularının oranı da yüzde 43'den yüzde 33.3'e indirilirken Kimya soruları yüzde 30'dan yüzde 33.3'e, Biyoloji sorularının oranı ise yüzde 27'den yüzde 33.3'e yükseltildi.

Edebiyat-Sosyal Bilimler testindeki Coğrafya soruları ise, Türkçe-Matematik alanında okutulan Coğrafya dersinin konularıyla sınırlı olacak.